Artikel gezichtsverlamming 2008


Verlamde gezichtspieren activeren met reflexologie

Gezichtsreflexologie bestaat uit een combinatie van acupunctuur, zonetherapie (oude Indiaanse technieken), moderne neurologie en kennis vanuit de Oosterse geneeskunde. Met de hand worden zones gestimuleerd om biologische verschillen in het gezicht te compenseren en om invloeden van buitenaf te weren. Hanneke van Baal beschrijft in deze casus hoe zij met gezichtsreflexologie onder meer verlamde gezichtspieren wist te activeren.

Het stimuleren van punten en reflexzones op het gezicht heeft niet alleen een direct gunstige invloed op de gezichtspieren. Het heeft eveneens positief effect op het functioneren van de organen, de circulatie, het hormonale en het lymfatische systeem waarmee het evenwicht van het lichaam gereguleerd wordt.

Toepassing

De eerste stap in het toepassen van gezichtsreflexologie is het onderzoeken en behandelen van de basiszones. De conditie van de huid en signalen die door haar worden afgegeven, leiden tot het stellen van een diagnose. Zo wordt met behulp van gezichtsreflexologie een beeld gevormd van de gezondheidstoestand van de cliënt. Er kan een goed en effectief herstel gerealiseerd worden.

In de tweede fase worden het energiesysteem en het centrale zenuwstelsel bewerkt door middel van druk op de acupunctuur/zenuwpunten (door Lone Sørensen (zie kader) ook wel NP punten genoemd). De locale bloedcirculatie wordt hiermee ook gestimuleerd. In de derde fase wordt de grootste blokkade opnieuw en extra gestimuleerd in een Oosterse kaart. Op deze manier is het mogelijk organen te behandelen, de chemische huishouding te reguleren en de emotionele gesteldheid te verbeteren. Het kan onder meer helpen bij emotionele symptomen als stress, mentale vermoeidheid, geheugenverlies en slapeloosheid. Ook na een operatie kan gezichtsreflexologie een positieve uitwerking hebben. Het kan het regeneratieve proces van de wonden reguleren en de chemische verstoringen herstellen die zijn veroorzaakt door een operatie en verdoving. Het is ook mogelijk gezichtsreflexologie preventief in te zetten. Het voorkomt rimpels en veroudering van de huid. Op hetzelfde moment levert de natuurlijke, ontspannende techniek een bijdrage aan het welzijnvan lichaam en geest.

Grondlegger

Gezichtsreflexologie is ontwikkeld door Lone Sørensen Lopez. Zij is pionier op het gebied van reflexologie en ontwikkelde deze therapievorm op basis van jarenlange ervaring met reflexzonetherapie. Sørensen heeft een instituut in Barcelona en verzorgt van daaruit in vijftien landen cursussen in haar therapieën (diverse technieken zoals praxis vertebralis, gezichtsreflexologie en temprana). In Nederland wordt de therapie beoefend door Hanneke van Baal. Zij heeft als gezicht- en voetreflexzonetherapeut een praktijk in Amersfoort.

Tineke van Dale* is 41 jaar en geopereerd aan een brughoektumor. Dit is een goedaardig gezwel in de achtste hersenzenuw die ligt aan de schedelbasis tussen de pons en de kleine hersenen. Na de operatie in februari 2007 is haar gezicht aan de rechterkant verlamd geraakt. De neuroloog duidt dit als een kneuzing van de gezichtszenuw. De zenuw zou niet beschadigd zijn, maar moet nog 'wakker' worden. Zij is ook doof geraakt aan de rechterkantomdat de achtste hersenzenuw volledig is weggehaald. Behandelingen bij een fysio- en mimetherapeut gedurende zes tot acht weken blijven zonder resultaat. Het algemene herstel gaat erg langzaam.

Half juni 2007 komt Tineke bij mij in de praktijk. Ze loopt nu vier maanden rond met verlammings-verschijnselen: een oog dat niet knippert en niet sluit. Het hoornvlies droogt hierdoor uit en daarom plakt zij haar oog constant af. Ook trekt haar mond scheef en vooral wanneer ze moe is, praat ze moeilijk. Haar werk als wijkverpleegkundige heeft ze nog niet hervat.

Herstel in een half jaar. Ik bewerk alle zones in haar gezicht zeer aandachtig om te kunnen bepalen waar de grootste verstoring of blokkade ligt. Zo'n blokkade heet een depot. Het is vaak zo dat het grootste depot de oudste verstoring is, en dus de oorzaak. Wanneer deze wordt aangepakt heeft dat ook gunstig effect op andere klachten.

Bij Tineke zit het depot in de zone van het hormoonsysteem: het evenwicht in het weefsel, de spieren en emoties zijn verstoord. Deze geef ik in de behandeling extra aandacht om het in evenwicht te brengen met de andere gebieden. Vervolgens bewerk ik acupunctuurpunten die de energiestroom in het gezicht reguleren en opwekken. En ik behandel een zone die alle gezichtszenuwen stimuleert. Verder bewerk ik specifieke zenuwpunten, van onder meer het oog en de mond, volgens de methode van dr. Quoc Chau. Dit is een arts uit Vietnam die onderzoek doet naar de behandeling van zenuwpunten. Daarnaast is massage van alle gezichtsspieren belangrijk.

Ik werk volgens de kaart van Castillo Morales, een Argentijnse arts die jarenlang onderzoek deed naar de relatie tussen de spanning in de gezichtsspieren en hersenbeschadiging. Hij maakte een speciale kaart om deze spieren in het gezicht te ontspannen en/of te stimuleren. Het ontspannen gevoel dat deze behandeling aan de cliënt geeft, leidt er toe dat ze de hoop weer heeft dat er nog iets in haar gezicht te stimuleren valt. En dat heeft een groot effect op haar algemeen psychisch welbevinden. Als laatste gebruik ik een combinatie van acupunctuurpunten voor de gezichtsverlamming. Al tijdens de behandeling heeft ze het gevoel dat er verandering in haar gezicht optreedt. Er komt inderdaad beweging in een neusvleugelspiertje. Na de behandeling is ze moe, maar ook enthousiast. Na de twee volgende behandelingen komt er beweging in een wenkbrauwspiertje. Tineke kan nu ook haar neus optrekken. Ter controle van het effect, maak ik op 24-08-07 foto's van haar gezicht. Na de vierde behandeling ziet ze scherper en voelt ze zich fit. Een diep gelegen spiertje bij haar neus voelt ze ook weer meedoen.

Na de vijfde behandeling krijgt ze veel energie en werkt er een spiertje onder haar oog. Ze loopt weer een paar uur per dag mee op haar werk: ze tast haar grenzen af. Haar mimetherapeut waar ze zo'n zes weken niet is geweest, merkt op dat er zowel fysiek als psychisch veel met haar is gebeurd. Na de zesde behandeling kan Tineke haar energie iets beter verdelen. En na de volgende behandeling is ze goed uitgerust. Ook krijgt ze haar oog bijna dicht. Ze ziet er meer ontspannen uit. De behandelingen zijn nog niet afgerond, maar er komt weer beweging in haar gezicht.

De weken daarop gaat ze meer werken en krijgt ze steeds meer energie. Na elke behandeling voelt ze weer nieuwe 'steken'en 'gefladder' rond haar oog en haar oor. Er komt ook meer traanvocht. Na twaalf behandelingen maak ik weer nieuwe foto's op 22-10-07.

Tot december 2007 komt ze elke week en treden er opnieuw veranderingen op: ze kan weer fronsen en haar wang hangt minder. De onderkant van haar gezicht wordt steviger en ze neemt zelfs een aantal spiertjes boven de wenkbrauw waar. Ze kan beter haar energie verdelen en is doelbewuster bezig haar normale leven weer op te pakken. Na negentien behandelingen maken we weer foto's op 12-12-07.

In het nieuwe jaar gaat ze meer uren werken, ze krijgt het drukker. Ze komt nu om de week en de veranderingen gaan wat geleidelijker. Ze voelt nog steeds verbetering en dat is erg hoopvol. Half maart moet ze weer bij de neuroloog zijn en hij is verbaasd over haar vooruitgang. Het is bijna een jaar geleden dat ze geopereerd is. Ze werkt weer volledig en het gaat goed met haar. De laatste foto's maken we op 05-03-2008.

Tineke blijft enthousiast over mijn behandelingen omdat ze elke keer weer voelt dat er van alles gebeurt. Ze is vrij actief in de lotgenotengroep Brughoektumor. Bij een lotgenotendag heeft ze geprobeerd mijn therapie te introduceren, maar de organisatie ging daar voorzichtig mee om omdat de therapie niet wetenschappelijk bewezen is.

Ik heb die dag bezocht en zag een groot aantal van deze mensen met een blijvende, halfzijdige gezichtsverlamming als gevolg van de operatie. Geen enkele therapie had invloed gehad op hun situatie. Tineke vindt het jammer dat gezichtsreflexologie niet beter onder de aandacht van deze groep wordt gebracht.

Intussen zijn haar neuroloog en de mimetherapeut van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort op de hoogte van haar goede herstel door deze therapie.

* Om privacyredenen is de naam van de cliënt gefingeerd.

Namaste Webdesign