Artikel Praxis vertebralis 2006


Dit artikel is verschenen in het aprilnummer 2006 in de Reflexzone, het vakblad van Voetreflex-zonetherapeuten door Hanneke van Baal.

Praxis Vertebralis

 

Inleiding en omschrijving cursus

Praxis Vertebralis is een Voetzonetechniek, die direct op de rugzone van de voet wordt uitgeoefend.
Het is een oude techniek die Lone Sørensen López bestudeerd en verder ontwikkeld heeft samen met haar man Marcello López. (arts en reflexoloog ) De techniek kan de algemene voetreflex-zonetherapie kan aanvullen, daar waar deze behandeling niet genoeg aan slaat.

Uitgangspunt is de lichaamshouding van de cliënt/patiënt te bestuderen. De lichaamshouding is meestal bepalend voor de gezondheid en ook voor het zenuwstelsel. Het doel van de behandeling is het corrigeren of normaliseren van de scheefstanden in de rug, het losmaken van spierspanningen en andere blokkeringen, bijvoorbeeld in de zenuwbanen, om zo de ruggengraat en het lichaam in balans te brengen.

Voor de eerste keer komt Lone Sørensen López naar Nederland om de eerste twee delen van deze techniek door te geven aan iedereen die daarin geïnteresseerd is. Zij doet dat samen met Hanneke van Baal, die zo nodig vertaling geeft.

In cursus I leer je de wervels van elkaar onderscheiden, en je leert te bepalen welke rugwervels en zenuwbanen geblokkeerd zijn.
Daarbij wordt er les gegeven in de manier waarop je manipuleert( beweging brengt in, losmaakt) op de ruglijn van de voet en welke betekenis dat heeft.

In cursus II wordt er aandacht geschonken aan psychische blokkeringen op de ruggengraat, aan de methode om de traumatische leeftijd vast te stellen en de behandeling daarvan. Verder gaan we dieper in op de theorie van de relaties van de spinale zenuwen.

Praxis Vertebralis kan worden gebruikt bij verschillende klachten zoals luchtwegproblemen als astma, reuma, verlammingen, pijn, gordelroos, oorsuizing, kramp en suikerziekte, maar ook vele andere klachten.
Deze twee cursussen worden op 19, 20 en 21 mei gegeven in Amersfoort.
Opgave bij Hanneke van Baal: gezichtsreflexologie@hotmail.com of 033-4480285

Achtergrond

De techniek is van Griekse oorsprong en vele duizenden jaren oud.
Griekse en Romeinse artsen gebruikten in hun tijd al de methode om direct op de rug met de elleboog de wervels te manipuleren(dit is vergelijkbaar met de manuele therapie vandaag). Men meent dat Praxis Vertebralis een voorloper is van deze methode. Toen al wisten ze dat een beschadiging of onregelmatigheid op de ruggengraat oorzaak kon zijn van vele problemen op het neurologische, chemische en psychologische vlak. Uit die tijd bestaan er dan ook documenten die de relaties weergeven tussen de zenuwuitlopers van de rugwervels en de overige functies van het lichaam. De behandeling bestond in eerste instantie uit onderzoek van de enkele wervel, de observatie of de stand van de wervel en de houding van het lichaam correct was, en of er geen ontsteking of spierproblemen aanwezig waren, die de doorstroom van de zenuwimpulsen kon verhinderen.
Daarna werd met een speciale beweging de wervel weer op zijn plaats gezet en de bijbehorende spier behandeld.

In deze eeuw hebben meerdere artsen in verschillende landen deze oeroude techniek bestudeerd en de verschillende neurologische verbindingen beter in kaart gebracht. De Franse neuroloog Dr. Bossy heeft niet alleen de neurologische verbindingen bestudeerd, maar ook de relatie met de meridiaanleer. Zo is het ook mogelijk een schematische methode uit te werken waarbij onderzoek en behandeling op de ruggengraat mogelijk is op basis van reflexologische principes.

Lichaamshouding en de praxis Vertebralis behandeling

Voordat Lone begint bestudeert ze eerst nauwkeurig de lichaamshouding van de patiënt. Ze onderzoekt de positie van het hoofd, schouders, heup, armen, benen, handen en voeten. Dit kan al een indicatie zijn waar er een bovenmatige druk op de ruggengraat zou kunnen zijn. Mogelijke oorzaken van een slechte houding zijn:

- spierspanning door zittend werk, emotionele problemen, sport blessures enz.
- ongeluk

De depots gevonden in het weefsel op de reflexzones van de voet geven een aanwijzing over de oorzaak. Het grootste depot is het oudste en meest chronische.

De behandeling zelf

Op de voet worden alle neuro-zones van de belangrijkste organen gemasseerd en er wordt nagegaan waar het grootste depot ligt.
Belangrijk hierbij is dat alle reflexzones met een opwaartse massagebeweging worden bevoeld.
Hierna wordt de hele rugzone op het harde deel opgewarmd met een neergaande beweging met de zijkant van de duim voor de 5 nekwervels, de 12 borstwervels en de5 lendewervels. Een opgaande beweging in het wat zachtere deel naast de wervel warmt de spieren op. Dit wordt verschillende keren herhaald. Hierbij kan al een bepaald deel van de rug rood worden. Dit duidt ook weer op het grootste depot op een of meerder rugwervels.

Daarna wordt de duim dwars tussen elke wervel gezet waarbij de steunende hand de voet een flinke tegendruk geeft. Deze techniek is bedoeld om de ruimte tussen de wervels groter te maken, zodat de impuls van de ontspringende zenuwen beter doorkomt. Verder wordt met een zagende dwarse beweging tussen de wervels het sympathische en parasympathische zenuwstelsel bewerkt. De steunende hand geeft weer een goede tegendruk.
Als laatste wordt het grootste depot op de reflexzones van de organen uitgebalanceerd met het grootste depot op een van de rugwervels. Hierbij wordt een duim op zone (orgaan) gehouden en de andere duim dwars op de wervel totdat er een polsslag (trilling, prikkel) gevoeld wordt.

De behandeling neemt ca. een half uur in beslag en kan na een gewone voetreflexzonetherapie behandeling gegeven worden of in combinatie met gezichtsreflex-zonetherapie. Dit laatste wordt aanbevolen bij patiënten met problemen in de hersenfunctie.

Typische klachten bij houdingsproblemen

Dit zijn hoofdpijn, rugproblemen zoals ischias, dat net als hernia veroorzaakt kan worden door een houdingsprobleem.
Er zijn ook gewrichtsklachten in de schouder en elleboog zoals het 'Carpale tunnel syndroom'. Pijn in de pols en vingers is echter geen houdingsprobleem. Heuppijn is zelden posturologisch, maar pijn in de lendenen, billen, lies en knie worden typisch veroorzaakt door de houding. Problemen met de achillespees, hielspoor en pijn in de voeten kunnen vaak ook posturologisch worden verklaard.

Een praktijkvoorbeeld

Er komt een vrouw van 36 jaar in mijn praktijk. Zij heeft bijna elke dag hoofdpijn. Ze heeft nekklachten, pijn in haar onderrug, die doortrekt naar haar linkerbeen en knie. Dit been is ook korter.
Ze is twee jaar geleden geopereerd voor hernia aan de vijfde lumbale wervel.

Bij de eerste behandeling op haar voeten vind ik een behoorlijke blokkering op de vierde en vijfde wervel. Daarnaast zijn haar nieren het meest belast. Haar benen zijn inderdaad behoorlijk verschillend van lengte.
Ik behandel vooral de nieren, blaas en breng deze in balans met de onderste rugwervels. Veel tijd gaat zitten in losmaken van deze wervels en de hele rug. Daarbij probeer ik de spierspanning van haar korte been te verminderen door een aantal acupunctuurpunten op de voet te masseren.

Na de eerste behandeling krijgt ze vreselijke hoofdpijn, heeft het koud en wordt misselijk. Na de daaropvolgende behandelingen krijgt ze meer buikklachten. Bij de vierde behandeling komt ze met hoofdpijn, maar gaat zonder weg.
Bij de vijfde keer heeft ze nog hoofdpijn om de dag en voelt ze meer de spanning in haar nek. Wel heeft ze nog last van rug en been.

Vanaf de zesde behandeling wordt de hoofdpijn steeds minder, doet haar knie minder pijn en voelt haar nek soepeler. De tintelingen naar haar tenen worden minder. Ze is ook minder moe en de uitstraling naar haar been is zo goed als weg.
Na de achtste keer bouwen we langzaam af. Bij de tiende keer geeft ze aan te willen stoppen, omdat ze geen klachten meer heeft. Ze belt als ze me weer nodig heeft. (het is nu 2 maanden later en ik heb niets van haar gehoord!)

In totaal krijgt deze vrouw 10 behandelingen waarbij ze in eerste instantie meer klachten krijgt en gevoeliger wordt. Langzaam worden de scheefstand in haar rug gecorrigeerd waardoor de andere klachten afnemen.

Dit is een voorbeeld van een behandeling, waar Praxis Vertebralis naast de klassieke voetreflex-zonetherapie behandeling een belangrijk onderdeel was.

 

Namaste Webdesign