Temprana therapie


Temprana betekent vroegtijdig!

Temprana therapie is een nieuwe therapievorm vooral gericht op (jonge) kinderen, maar ook volwassenen met hersenproblemen opgelopen bij de geboorte of op latere leeftijd door een ongeluk of andere oorzaak. Lone Sørensen, die dit model heeft ontwikkeld, bereikte de laatste 10 jaar zeer goede resultaten met deze behandeling. Zij heeft meer dan 15 jaar aan dit model gewerkt en veelvuldig toegepast in haar kliniek in Argentinië en Denemarken.

De therapie bestaat uit een combinatie van gezichtsreflextherapie, voetreflextherapie, handreflextherapie, massage en oefeningen nauwkeurig toegespitst op de aard en de plaats van de beschadiging en/of disfunctie.
Bij het eerste bezoek wordt er onderzoek uitgevoerd door de voeten en het gezicht te analyseren. Hierbij wordt vastgesteld waar in de reflexologie de aandachtspunten en gebieden liggen. Ook wordt er gevraagd naar de vaardigheden van het kind/volwassene en de hele voorgeschiedenis.

Voorbeelden van hersenproblemen zijn:

  • Hersenbeschadiging door geboorte en/of ongeluk
  • Syndromen
  • Neurologische afwijkingen
  • Epilepsie
  • A.D.H.D.
  • Autisme
  • Dyslectie
  • Hersenbloeding

Aan de hand hiervan wordt er een plan opgesteld met specifieke gebieden en punten op gezicht, voeten en handen waarin de therapeut de ouders/partner of de verbonden hulpverleners instrueert. Dat biedt de ouders/partners de gelegenheid om hun kind/partner thuis te behandelen.
Het is zeer belangrijk dat deze behandeling bijna iedere dag gegeven wordt. Hiermee worden de beste resultaten bereikt. Dit is vooral belangrijk bij hersenbeschadigingen en ernstige neurologische problemen. In dat geval wordt aanbevolen om een uitgebreide Temprana ouder/partner-cursus te volgen.

Bij sommige problemen, zoals concentratie, dyslexie, gedrag is het voldoende om een (paar) keer per week te behandelen waarbij de kinderen ook zelf thuis oefeningen doen. Een beperkte oudercursus zou hier van toepassing kunnen zijn.


Hanneke van Baal is op dit moment de enige temprana therapeut in Nederland.

Vraag de speciale brochure hierover aan: gezichtsreflexologie@hotmail.com.
Mocht u interesse hebben in deze behandelvorm bent u altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Verder informatie ziet u op www.temprana.org of de publicatie elders op deze site.

 

Namaste Webdesign